Boeren India dood door gemanipuleerd zaad

Zo'n 250.000 Indiase boeren pleegden zelfmoord vanwege schulden door het kopen van genetisch gemanipuleerde zaad van multinationals. Dat blijkt uit de documentaire 'Web of Life' die zaterdag om 11.30 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden.

In India vond in het afgelopen decennia een genocide plaats, vertelt milieuactiviste en wetenschapper Vandana Shiva in 'Web of Life'. De boeren worden gedwongen om gepatenteerd zaad te planten en jaarlijks nieuwe zaden in te kopen.

Volgens Shiva leidt dit uiteindelijk tot de ondergang van de mensheid, stelt ze in de Organisatie Hindoe Media-documentaire. Daarom verzet ze zich heftig tegen deze gedwongen inkoop en zet ze zich in voor lokale landbouw en het cultiveren van vergeten zaad.

Voedselketen

De milieuactivist duldt geen inmenging van de staat en westerse coöperaties. 'In het Sanskriet betekent 'bija' zaad. Het wordt gezien als het bron van ons leven, want het is de eerste schakel van het voedselketen. Het bewaren van zaad is de taak van elk mens en het delen van zaad hoort bij onze beschaving.'

'Daarom is het essentieel om de bewaarder en gever van ons voedsel, de landbouwers, met eerbied te behandelen', stelt Shiva.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer