Toekomst+boer+niet+bepaald+door+grootte+stal
© Persbureau Noordoost

Toekomst boer niet bepaald door grootte stal

De grootte van de stal is niet bepalend voor de ontwikkeling van een bedrijf. Dat blijkt uit de resultaten van de maatschappelijke dialoog over schaalgrootte en toekomst van de veehouderij in Nederland.

Belangrijker zijn dierwelzijn, milieu, inpassing in het landschap, risico voor volksgezondheid en vakbekwaamheid van de veehouder. Volgens het vandaag gepresenteerde www.dialoogmegastallen.nl/art/uploads/files/110922%20Rapport%20Alders%20lowres%20def.pdf rapport horen boeren in het landelijke gebied. De maatschappij stelt echter bovenwettelijke eisen aan hun bedrijfsvoering.

De veehouders die aan de dialoog deelnamen, stelden het zelf heel duidelijk: 'Geef ons randvoorwaarden waarbinnen we moeten opereren en laat ons alsjeblieft onze gang gaan.' Zij raken daarmee de kern van de discussie, stelt oud-minister Hans Alders die de maatschappelijke dialoog leidde. 'Boeren, burgers, overheden en maatschappelijke organisaties willen dat de veehouderij verandert. De overheid moet nu de doelen en het tijdspad gaan bepalen om dat te bereiken.'

Achterblijvers

Daarbij moeten achterblijvers hard worden aangepakt. Overheid en boerenorganisaties hadden te lang begrip voor die collega’s die de vooruitgang van de sector vertragen, stelt Alders.

In de maatschappelijke dialoog konden boeren, burgers, overheden en maatschappelijke organisaties zich uitspreken over de toekomst van de veehouderij in Nederland. EL&I-staatssecretaris Henk Bleker neemt de resultaten van het rapport mee in zijn visie op de toekomst van de veehouderij in Nederland die dit jaar uitkomt.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  30 %
Meer weer