Twijfel over nut Q-koortsclaims

Medeoprichter en huisarts Alfons Oude Loohuis twijfelt ernstig of de jacht van de vereniging van Q-koortspatiënten op genoegdoening in het belang van de slachtoffers is.

'Het proces en een financieel belang zijn niet gunstig voor de behandeling en genezing', zegt hij. 'Ik wens getroffenen liever de mogelijkheid om systematisch te kunnen testen dan postuum wat geld.'

Oude Loohuis is huisarts in Herpen, het epicentrum van 's werelds grootste Q-koortsepidemie ooit. Hij doet zijn verhaal aan de vooravond van een hoorzitting die Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft georganiseerd.

Patiëntenvereniging

Brenninkmeijer is ingeschakeld door de patiëntenvereniging. Hij is uit op compensatie die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tot dusver niet wilde bieden. Schippers stelt zich formeel op en zegt dat Q-koortspatiënten gebruik kunnen maken van het sociaal vangnet van zorg en loon- en ziektenkostencompensatie.

De Nationale Ombudsman maakte eerder de vergelijking met bewoners boven de Noord-Zuidlijn die compensatie kregen voor de schade aan hun huizen.

Schade

Die vergelijking klopt niet, denkt Oude Loohuis. 'Natuurlijk, er is langzaam gereageerd. Het heeft allemaal vreselijk lang geduurd. Dat is vastgesteld en is fout geweest. Maar Q-koorts overkomt je. Er is niet bewust schade veroorzaakt.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer