Belang agrocomplex voor export gegroeid

Het belang van het agrocomplex voor de Nederlandse exporten en het handelssaldo is in de periode 1995 tot 2009 groter geworden. Dat meldt het LEI.

Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, heeft een overzicht uitgebracht van de bijdrage van het Nederlandse agrocomplex, ofwel de land- en tuinbouw en visserij en de daaraan gerelateerde sectoren, aan economie en milieu.

Het aandeel van het agrocomplex aan de nationale toegevoegde waarde, de werkgelegenheid en het energieverbruik daalde tussen 2004 en 2009, maar het aandeel in de nationale broeikasgasemissies steeg.

Toegevoegde waarde

Door de relatieve krimp van de land- en tuinbouw wordt onze voedingsmiddelenindustrie steeds afhankelijker van geïmporteerde agrarische grondstoffen. Het Nederlandse agrocomplex is daarnaast sterk afhankelijk van de export.

Na een daling in de periode 2003-2007, stijgt het belang van die export voor de opbouw van toegevoegde waarde en werkgelegenheid van het agrocomplex tot ongeveer driekwart. Het handelssaldo van het agrocomplex neemt mede daarom toe van € 10 miljard in 1995 naar € 11,3 miljard in 2009.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer