Maatregelen tegen AI vrije uitloop nodig

Het is voor de pluimveesector van groot belang maatregelen te nemen die het risico op introductie van vogelgriep (AI) op bedrijven met vrije uitloop verkleinen. Dat moet gebeuren zonder de dieren voor lange perioden af te schermen of binnen te houden.

Dat schrijft ELI-staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op het CVI-rapport waarin staat dat vrije uitloopkippen 11 keer meer kans hebben op vogelgriep dan kippen die binnen zitten.

Bleker juicht de inzet van LTO/NOP toe, die tegelijkertijd met het CVI een rapport opleverde waarin gezocht is naar maatregelen om de insleep van laag pathogene vogelgriepvirus te verkleinen en om de verspreiding van het virus na insleep te voorkomen.

Preventief vaccineren

Een van die maatregelen is om te bekijken of er preventief gevaccineerd kan worden. Een werkgroep gaat de maatregelen uit het www.mijnpve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZwulnqpIwvC_Risicobeheersing_op_insleep_AI_bij_uitloopbedrijven._eindrapport_12_januari_2012.pdfLTO/NOP-rapport beoordelen op effectiviteit, haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Afhankelijk van de aard van de voorgestelde maatregelen zal ook moeten blijken of de sector deze maatregelen zelf kan doorvoeren of dat ondersteuning vanuit de overheid noodzakelijk is. Deze analyse wordt voor de zomer afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer