%27Sector+kon+besluit+PLUS+niet+voorzien%27
© Vandaag.be

'Sector kon besluit PLUS niet voorzien'

De pluimveesector heeft gehandeld naar de vraag uit de markt en heeft de laatste jaren daarom ingezet op de productie van scharreleieren in plaats van op vrije uitloopeieren.

'Je kunt dan ook niet stellen dat de sector het besluit van PLUS om alleen nog vrije uitloopeieren te verkopen had kunnen voorzien vanwege de maatschappelijke discussies', zegt secretaris Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren.

'Van organisaties als Wakker Dier kun je altijd verwachten dat zij hun eisen steeds maar weer opschroeven. Na vrije uitloop zetten ze in op biologisch, daar kun je op wachten. Maar de sector heeft simpelweg te maken met vraag en aanbod.'

Schapbeleid

Dat er ook in Nederland steeds meer eieren worden verkocht uit vrije uitloop, heeft volgens Dellaert naast maatschappelijke overwegingen ook te maken met het schapbeleid in supermarkten. 'Scharreleieren zijn een basisproduct geworden en staan onder in het schap. Vrije uitloop en biologisch staan op ooghoogte en de consument pakt dat nou eenmaal makkelijker.' Het relatief geringe prijsverschil tussen scharrel- en vrije uitloopeieren stimuleert de aankoop volgens hem.

Geen discussie

Dellaert stelt dat er in de sector nu nog geen discussie is om meer pluimveehouders te laten omschakelen naar vrije uitloop. 'Er kleven nog veel risico's aan, gezien de hogere kans op besmetting met vogelgriep. We moeten eerst een oplossing bedenken om die risico's het hoofd te bieden.'

De PPE-secretaris denkt niet dat op korte termijn meer supermarkten het voorbeeld van PLUS zullen volgen. 'Het aanbod is daar te gering voor.' Albert Heijn bijvoorbeeld verkoopt jaarlijks 300 miljoen scharreleieren.

Cijfers

Vorig jaar werden 10,5 miljard consumptie-eieren geproduceerd, waarvan 4,5 miljard scharrel- en 1,4 miljard vrije uitloopeieren. In 2009 werden er nog 1,2 miljard vrije uitloopeieren geproduceerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer