Gasunie en Greenpeace samen in 'windgas'

Gasunie en Greenpeace Energy gaan samenwerken op het gebied van 'windgas'. Daarbij wordt windenergie omgezet in waterstofgas dat via het gasnetwerk wordt gedistribueerd.

Het omzetten van elektriciteit uit windenergie in waterstof vindt plaats met elektrolyse. In een elektrolyse-installatie wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Het waterstof kan in het gasnet goed worden gemengd met het aanwezige aardgas.

Windenergie

Met deze technologie maakt energiemaatschappij Greenpeace Energy uit haar eigen Duitse windenergiepark waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland kan worden geïnjecteerd. Gas is makkelijk op te slaan en bovendien de goedkoopste vorm van energietransport, aldus de maatschappijen.

Op deze manier kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen. De aardgasinfrastructuur functioneert als opslagmedium voor windenergie. De opgeslagen energie kan daardoor worden benut, als er weinig wind is.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer