Helft van boeren heeft neveninkomsten

Ruim de helft van de land- en tuinbouwbedrijven in Nederland had in 2010 inkomsten uit verbreding of een baan buiten het bedrijf. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2010 waren er in Nederland ruim 72.000 land- en tuinbouwbedrijven. Op 52% van deze bedrijven waren er neveninkomsten. Dat kan zijn door verbreding, zoals bijvoorbeeld de verkoop van producten aan huis of om stalling van goederen. Het kan ook zijn door een baan buiten het bedrijf.

Boeren van kleinere land- en tuinbouwbedrijven hebben vaker neveninkomsten dan boeren van grotere bedrijven. Zo had bijna 60% van de kleine landbouwbedrijven met een standaard opbrengst per jaar tussen € 25.000 en € 100.000 neveninkomsten.

Bijverdienen

Bij de bedrijven met meer dan € 3 miljoen standaard opbrengst per jaar is dat maar 20%. Op de kleinste agrarische bedrijven met een opbrengst tot € 25.000 wordt minder vaak bijverdiend.

Het aandeel bedrijven met neveninkomsten verschilt sterk per sector. Ondernemers in de glastuinbouw verdienen het minst bij, 27% in 2010. Bij schapen-, geiten- en paardenbedrijven daarentegen ligt dit aandeel op bijna 60%.

Leeftijd

Bij boerenbedrijven geleid door iemand van 25 tot 55 jaar verdient bijna twee derde bij uit een betaalde baan of uit verbreding. Ruim een kwart hiervan komt alleen voor rekening van de partner.

Boeren ouder dan 55 jaar en hun partners hebben minder vaak inkomsten naast het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer