Hen past zich aan aan omgeving

Leghennen kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omgevingscondities. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research.

Hen+past+zich+aan+aan+omgeving
© middenformaat

In een koude omgeving kunnen hennen met een goed verenkleed zich zo goed isoleren dat de voeropname nauwelijks stijgt. Dankzij dit grote aanpassingsvermogen blijven legpercentage, eigewicht en eimassa onder verschillende omstandigheden op peil.

De onderzoekers keken naar het effect van omgevingstemperatuur (11, 16 en 21°C), kwaliteit verenkleed (50% en 100% veerbedekking) en huisvestingssysteem (traditionele kooi- en scharrelhuisvesting) op het energieverbruik en de dierprestaties van leghennen.

Opgenomen energie

Het onderzoek is uitgevoerd in klimaat-respiratiekamers. Dit maakte het mogelijk te bepalen welk deel van de opgenomen energie is omgezet naar warmte of in de mest terecht kwam en welk deel is vastgelegd in het ei en in lichaamsgroei.

Hennen met een volledige veerbedekking bleken bij 11°C niet meer warmte te verliezen dan bij 21°C. Het warmteverlies van de hennen met slechts 50% veerbedekking was bij 11°C echter 8% hoger dan bij 21°C.

Voeropname

Het ontwikkelde model voorspelt de extra voeropname van leghennen onder diverse omstandigheden. Los van alle andere kenmerken ligt het voerverbruik in scharrelsystemen 3 gram per dag lager dan bij kooisystemen.

Dit is mogelijk het gevolg van een ander gedragspatroon en minder stress bij scharrelhennen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer