Inspelen+op+scharrelbehoefte+van+kip
© Nicky Corts

Inspelen op scharrelbehoefte van kip

Wilgen in lijnopstelling waartussen deze zomer tarwe stond, mobiele schuilhutten en oranje kegels. Het zijn opvallende elementen langs de A32 ter hoogte van Nijeveen bij een kippenstal met 5 hectare uitloop.

'De elementen die we hebben aangebracht, moeten een hen schaduw bieden en uitdagen de hele uitloop te verkennen. Hennen hebben herkenningspunten nodig om zich veilig te voelen en de bomen, oranje kegels en schuilhutten spelen daarbij een rol', zegt Conrad Corts. Samen met zijn vrouw Nicky heeft hij een biologisch leghennenbedrijf: Egg-tivity.

De hennen lopen dagelijks buiten van 10 uur tot het donker wordt. Familie Corts merkt onder andere door het verplaatsen van de schuilhutten, dat de hennen steeds verder de uitloop intrekken. De tarwe die na de oogst tussen de bomen bleef staan, vervulde ook een lokkende rol. 'Je zag de hennen er helemaal door naar achteren trekken.'

Meer aanplant

Familie Corts gaat nog meer struiken en bomen planten. In de toekomst moet dat de helft van de uitloop beslaan. 'Wij willen beter tegemoetkomen aan het natuurlijke scharrelgedrag van kippen', zegt Corts over de drijfveren.

Conrad en Nicky Corts houden 12.000 hennen. Op 19 juni waren de overdekte wintergartens-uitlopen klaar waardoor in de nieuwe ronde leghennen 4000 dieren meer konden worden opgezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer