MKZ-kritiek zwelt aan bij hoorzitting

Emeritus hoogleraar virologie Joep Galama van Radboud Universiteit Nijmegen stelt dat de overheid bezig was met ‘kokerdenken’ bij de vaststelling dat er mond-en-klauwzeer (MKZ) heerste in Kootwijkerbroek.

Dat zei hij vandaag tijdens een nieuwe hoorzitting over de kwestie in Den Haag. Hij noemt het vreemd dat geen enkele stalgenoot van het besmette kalf ziek werd, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

'Of er uiteindelijk MKZ heerste, is hier en nu niet aan de orde', zei Galama. 'Het feit dat u dat graag zou willen weten, toont aan dat de uitslagfax niet deugde.' Hij doelt hiermee op een fax die in 2001 leidde tot de ruiming van zo'n 60.000 dieren in Kootwijkerbroek.

Onderzoek

Volgens Kris De Clercq van het Veterinary and Agrochemical Research Center in België kan op basis van die fax niet worden vastgesteld dat daar destijds mond-en-klauwzeer heerste. De Clerq deed vorig jaar in opdracht van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker onderzoek naar de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek.

Aan het ministerie van EL&I vroeg De Clercq opheldering over de onderzoeksvraag. De Engelse tekst luidde anders dan de Nederlandse en op dat punt ontstonden bij hem 'ernstige twijfels'.

Trimmen hond

Bestuurslid Lau Jansen van de Stichting MKZ Crisis Kootwijkerbroek uitte tijdens de hoorzitting twijfels aan de bekwaamheid van laboranten die in 2001 een test uitvoerden in ID Lelystad. Een van de laboranten was volgens hem bedreven in het trimmen van honden, maar niet in het zoeken van virussen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer