'Uitslagfax geen bewijs voor MKZ'

Op basis van de uitslagfax die in 2001 leidde tot de ruiming van zo’n 60.000 dieren in Kootwijkerbroek, kan niet worden vastgesteld dat daar destijds mond-en-klauwzeer (MKZ) heerste.

Dat blijkt uit een informele email van een expert die vorig jaar in opdracht van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker onderzoek deed naar de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek.

De expert, Kris De Clercq van het Veterinary and Agrochemical Research Center in België, stuurde de mail in augustus vorig jaar, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Opheldering

Aan EL&I vroeg De Clercq opheldering over de onderzoeksvraag. De Engelse tekst luidde anders dan de Nederlandse en op dat punt ontstonden bij hem 'ernstige twijfels'.

De experts moesten aangeven of op basis van het aanwezige bewijsmateriaal kon worden geconstateerd dat er in 2001 MKZ heerste in 2001.

Virus-isolatietest

Er was MKZ, concludeerden de onderzoekers. Maar uit de email van De Clercq blijkt dat hij niet achter deze conclusie staat als hij die moet baseren op een uitslagfax van 28 maart 2001. Die fax, met de daarop vermelde virus-isolatietest, was bepalend voor de ruiming in 2001.

De email zat tussen materiaal over de MKZ-kwestie dat het ministerie aan de stichting beschikbaar stelde.

Hoorzitting

Veehouders uit Kootwijkerbroek en het ministerie treffen elkaar morgen opnieuw tijdens een hoorzitting in Den Haag. Bij de hamvraag, werd het besluit tot ruimen van dieren in 2001 in Kootwijkerbroek op juiste gronden genomen, komt onder meer het rapport van de experts (uit oktober 2011) aan de orde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer