Tweede Kamer: meer actie kwekersrecht

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker moet zich actiever inzetten voor de beperkte en volledige kwekersvrijstelling in Europa. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Tweede+Kamer%3A+meer+actie+kwekersrecht
© SESVanderHave

De Kamer vindt het van belang voor de innovatiemogelijkheden om zowel de beperkte als de volledige kwekersvrijstelling in Europees recht vast te leggen. Bleker wil echter ook bekijken of dit de belangen van andere partijen, zoals de farmaceutische industrie, niet schaadt.

Uit een recente peiling van het ministerie van EL&I blijkt ook dat veel landen in Europa geen belangstelling hebben om de beperkte kwekersvrijstelling in het Europees recht op te nemen.

Twijfelen

Veel Kamerleden twijfelen of de staatssecretaris zich voldoende inzet om de kwekersvrijstelling onder de aandacht van de Europese bewindslieden te brengen.

Duitsland en Frankrijk zijn wel voorstander van het vastleggen van een beperkte kwekersvrijstelling, liet Bleker in een reactie weten. 'Maar ander landen tonen weinig interesse, omdat zij er geen belang bij hebben of omdat zij het al in andere regelgeving hebben vastgelegd.'

Beperkte vrijstelling

De beperkte vrijstelling biedt veredelaars de mogelijkheid elkaars materiaal te gebruiken. Maar het eindresultaat van een kruising mag niet worden vermarkt zonder toestemming van de veredelaar.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer