Al 20 MKZ-uitbraken Egypte

In Egypte zijn, verspreidt over het land, al 20 uitbraken van mond-en-klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Dat meldt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker op Kamervragen van Henk Jan Ormel (CDA).

MKZ komt al jaren voor in Egypte en naburige landen als Libië, het Arabisch schiereiland, Israël en andere landen in het Midden-Oosten. Net als in het zuiden van Egypte en in Soedan. 'In Egypte wordt tegen de MKZ-serotypen A en O gevaccineerd', geeft Bleker aan.

Recent is een nieuw serotype, SAT-2, aangetroffen in Egypte en Libië. 'Tegen dit serotype wordt niet gevaccineerd. Het virus heeft zich daarom kunnen uitbreiden over vrijwel geheel Egypte.'

SAT-2

Het was voor het uitbreken van SAT-2 al niet al niet toegestaan om levende dieren en verse dierlijke producten vanuit Egypte naar de Europese Unie te importeren. 'Hiermee zijn de belangrijkste insleeproutes voor het MKZ-virus geblokkeerd', stelt Bleker.

Reizigers mogen bij terugkeer uit Egypte al geen etenswaren of jachttrofeeën meenemen vanwege het mogelijke gevaar van MKZ-verspreiding. 'Ik overleg nog over mogelijkheden om dit specifiek te communiceren naar reizigers van en naar Egypte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer