Veesector lijdt door importverboden Rusland

De diverse importverboden die Rusland heeft ingesteld voor vee en pluimveeproducten dreigen de Nederlandse veesector een miljoenenstrop op te leveren.

Rundvee wordt niet meer toegelaten vanwege het Schmallenberg-virus. Het importverbod raakt vooral drachtige vaarzen, waarvan Rusland een grote afnemer is. Eendagskuikens, broedeieren en pluimveevlees zijn in de ban door vogelgriep in Limburg.

Varkensvlees

Een importstop op Europees varkensvlees dreigt, omdat invoerdocumenten niet in orde zijn en salmonella op varkensvlees is aangetroffen. De sector houdt de adem in en vreest enorme gevolgen voor de varkensprijzen als Rusland de grenzen sluit.

De kans dat dit gebeurt, is volgens lobbyist Frans van Dongen van Productschap Vee en Vlees reëel. 'Het zijn spannende tijden.'

Pluimvee

Voor de pluimveesector dreigt een miljoenenstrop door de importbeperkingen van broedeieren, pluimveevlees en eendagskuikens. Nederland exporteert jaarlijks 3 miljoen eendagskuikens en 134 miljoen broedeieren naar Rusland.

Vorig jaar leed met name de broedeierensector veel schade door soortgelijke importverboden in Rusland. 'Dat heeft de sector toen € 40 miljoen gekost', zegt LTO/NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel.

Klanten kwijt

Erger nog is volgens hem de reële kans dat Russische afnemers, na de zoveelste importstop, hun producten elders afnemen. 'Dan zijn we die klanten definitief kwijt en dat is een nog veel grotere strop.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer