Optreden+tegen+illegaal+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Optreden tegen illegaal pootgoed

Breeders Trust legde vorige week het gebruik van illegaal pootgoed op Goeree-Overflakkee bloot. Volgens de organisatie is het hoog tijd dat autoriteiten ingrijpen om de pootgoedsector te beschermen.

De fraude op Goeree-Overflakkee, gepleegd door aardappelhandel Westhoeve in Ouddorp, betreft het doorverkopen van ATR-pootgoed naar derde bedrijven. Breeders Trust kwam de illegale handel met Agria-pootgoed op het spoor vanwege ringrotbesmettingen in de betreffende regio.

Breeders Trust gaat ervan uit dat de fraude zich ook uitstrekt over andere rassen. Over de omvang kan Geert Staring nog niets concreets zeggen. 'We krijgen inzage in de boeken van Westhoeve. Op basis daarvan berekenen we de schade voor de reguliere pootgoedhandel.'

Grote risico's

Volgens Staring tonen de problemen met ringrot op Goeree-Overflakkee hoeveel risico het verhandelen van illegaal pootgoed met zich meebrengt. 'Autoriteiten als de nVWA en Productschap Akkerbouw moeten daadkrachtig optreden tegen deze praktijken. De pootgoedsector loopt hierdoor grote risico’s.'

Breeders Trust gaat er vooralsnog vanuit dat de betreffende fraude beperkt blijft tot Goeree-Overflakkee. 'Vergelijkbare constructies in andere regio’s hebben we in het vizier', vertelt Staring. 'Daarbij gaat het onder meer om de verkoop van ondermaatse consumptieaardappelen als pootgoed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer