%E2%82%AC+10+per+hectare+voor+erwinia%2Dtoets
© Nieuwe Oogst

€ 10 per hectare voor erwinia-toets

Voor een grote proef met de erwinia-toets van keuringsdienst NAK betalen pootgoedtelers dit jaar € 10 per hectare pootgoed. De eerste resultaten moeten uiterlijk 1 december 2012 bekend zijn bij de deelnemende telers.

De Nederlandse algemene keuringsdienst (NAK) voert de proef met de erwinia-toets uit op 4000 tot 5000 hectare S-pootgoed. De toets is bedoeld om via analyse van knolmonsters latente besmettingen van erwinia vast te stellen.

Ton Stolte van de NAK motiveerde gisteren tijdens een telersvergadering in Creil waarom de keuringsdienst met de erwinia-toets gaat experimenteren in de praktijk. 'De pootgoedsector is overtuigd van de noodzaak om de keten op te schonen voor wat betreft erwinia.'

Besmettingen onderscheppen

De indruk van de NAK en telersorganisaties bestaat dat de reguliere veldkeuring op erwinia onvoldoende is om besmettingen te onderscheppen. 'Met een goede toets bieden we meer zekerheid voor de afnemers van ons pootgoed', vindt Stolte.

Volgens Stolte kan een goede toets pootgoedtelers nog meer stimuleren om in de teelt besmetting tegen te gaan. Hij doelt dan op het uitvoeren van werkzaamheden als poten en rooien onder droge omstandigheden. 'Erwinia lijkt vooral te ontstaan door versmering van knollen.'

Combitoets

De NAK wil de analyse op erwinia opnemen in een combitoets met de nacontrole op virussen en de standaardbemonstering van S-pootgoed op bruinrot en ringrot. De analyse gebeurt volledig rechtstreeks op de knol via de nl.wikipedia.org/wiki/Polymerase-kettingreactiePCR-methode.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer