Nieuw uitbetalingsadvies vleesvarkens

Het PVV-bestuur heeft ingestemd met een wijziging van het uitbetalingsadvies voor vleesvarkens. De wijziging hangt samen met een wijziging in de EU-rekenregels en met de ingebruikname van nieuwe classificatieapparatuur, de CGM, in de slachterijen per 2 april 2012.

Het huidige advies is nog gebaseerd op de oude EU-rekenregels en metingen met de HGP2.

Door de wijziging van de EU-rekenregels stijgt het percentage mager vlees gemiddeld met ongeveer 1,2%. De basis van het uitbetalingsadvies wordt nu verhoogd van 56% naar afgerond 58%.

Het effect van de wijziging van het uitbetalingsadvies voor de sector als geheel lijkt gering. Op basis van het nieuwe uitbetalingsadvies zal een gemiddeld geslacht vleesvarken eenzelfde opbrengst (+ € 0,006 per varken) behalen bij een gelijkblijvende basisprijs.

Voor individuele karkassen en dus voor individuele varkenshouders kan de opbrengst wel hoger of lager dan voorheen uitvallen.

Niet verplicht

Een slachterij is niet verplicht om het uitbetalingsadvies te hanteren. Hanteert een slachterij het uitbetalingsadvies wel, dan is het toegestaan op de afrekening 'kwaliteitsuitbetaling volgens PVV-advies' te vermelden. Als de slachterij een ander uitbetalingssysteem hanteert, dan moet dit gemeld worden aan de leverancier.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer