Wakker Dier wil verplichte 'moederzorg'

Het scheiden van kalveren, biggen en kuikens van de moederdieren direct na de geboorte zorgt voor welzijns- en gezondheidsproblemen. Dat stelt Wakker Dier.

De dierenrechtenorganisatie baseert zich op een onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar de gevolgen van het scheiden van jongvee van hun moeders direct na de geboorte. Volgens Wakker Dier is te concluderen dat koeien door het ontnemen van 'moederzorg' na de geboorte vaker mastitis krijgen. Ook krijgen de kalveren vaker diarree dan wanneer ze een aantal maanden bij de koe blijven.

Pleegzeug verbieden

Biggen die van de zeugen worden gescheiden vertonen onder andere meer angstgedrag. Wakker Dier wil dat de speenleeftijd van biggen wordt verhoogd en wettelijk vastgelegd. Ook wil zij het overleggen van biggen naar een pleegzeug wettelijk laten verbieden. Bij kuikens die de moederhen nooit zien legt Wakker Dier een verband met het pikgedrag van kippen.

De onderzoekers van het Louis Bolk Instituut concluderen onder meer dat de gangbare moederloze opfok strijdig is met de welzijnscriteria van de algemene maatregel van bestuur 'Scheiden van Dieren'. Wakker Dier vindt dan ook dat staatssecretaris Henk Bleker van EL&I bij de herziening van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren betere moederzorg in de wet moet vastleggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer