'Gedoogplicht Tennet inbreuk eigendomsrecht'

LTO Nederland vraagt I&M-minister Melanie Schultz van Haegen om boeren in gemeente Noordoostpolder geen gedoogplicht op te leggen. Dat verzoek komt in verband met de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsverbinding door Tennet.

De gedoogplicht maakt volgens LTO een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht. Die kan slechts onder strikte voorwaarden worden gerechtvaardigd. De werken waarvoor de gedoogplicht kan worden ingeroepen, moeten van publiek belang zijn.

Ook moet minnelijke overeenstemming over het medegebruik niet mogelijk zijn. LTO Nederland vindt dat Tennet zich niet heeft ingespannen om tot een minnelijke overeenstemming te komen.

Voorwaarden en vergoedingen

Het overleg dat LTO Nederland voert over de standaard voorwaarden en vergoedingen aan boeren bij het leggen van nieuwe leidingen is in een impasse geraakt. Tennet houdt boeren al meer dan een jaar aan het lijntje en zet hen volgens LTO onder druk om onder dubieuze voorwaarden een contract te tekenen.

De overheid wil draagvlak in de samenleving creëren voor de versterking van de infrastructuur voor de winning en transport van energie. Bovenstaande ontwikkeling staat dit draagvlak in de weg. Daarom vraagt LTO Nederland aan de minister om Tennet terug te verwijzen naar de onderhandelingstafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer