Groene stroom steeds gewilder

Nederlandse consumenten en bedrijven gebruiken steeds meer groene stroom. Dat blijkt volgens netbeheerder Tennet uit het aantal afgeboekte certificaten voor duurzame stroom. Dat nam het afgelopen jaar met 22% toe.

Groene+stroom+steeds+gewilder
© Nieuwe Oogst

In Nederland werden het afgelopen jaar 11,1 miljoen certificaten aangemaakt, tegen 10,7 miljoen in 2010. 'Die stijging staat gelijk aan het stroomverbruik van meer dan 1,5 miljoen huishoudens', geeft Tennet aan.

Aan elektriciteit die uit een stopcontact komt, is niet te zien op welke manier die is geproduceerd. Uitgegeven certificaten maken dat onderscheid wel. Het overgrote deel van de Nederlandse oorkondes voor groene elektriciteit komt uit biomassa (6,4 miljoen stuks) en wind (4,2 miljoen exemplaren).

Elektriciteit

De vraag naar duurzaam geproduceerde elektriciteit overstijgt het aanbod in Nederland. 'De certificatenimport sterk steeg mede daardoor', weet de netbeheerder. Werden in 2010 nog 16 miljoen certificaten voor duurzame energie geïmporteerd, dat aantal steeg afgelopen jaar naar ruim 25 miljoen exemplaren.

Deze bestaan voor het overgrote deel uit duurzame elektriciteit uit Noorse waterkrachtcentrales. Tennet is met de Noorse elektriciteitstransporteur Statnett initiatiefnemer en eigenaar van de 580 kilometer lange NorNed-kabel. Die verbindt ons land sinds 2008 met Noorwegen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de import van duurzame elektriciteit uit waterkracht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer