Zeugen voldoen eerder aan maatlat

De NGE-waarden voor zeugen worden op initiatief van Rombou en LTO verlaagd. Dat kan als op het bedrijf geen gespeende biggen worden gehouden.

Deze zeugenbedrijven kunnen dan sneller aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) van 2012 voldoen. Ook gespeende biggen worden niet meer als vleesvarken gerekend. De verlaging kan een besparing op de investering voor de maatlat opleveren.

Door de aanpassing van de NGE (Nederlandse Grootte Eenheden), kunnen de bedrijven lager worden ingeschaald. Daardoor hebben zij voor een aantal onderdelen van de maatlat minder punten nodig om te voldoen aan de maatlat.

Gespeende biggen

Gespeende biggen werden bij de vorige maatlat nog gerekend als vleesvarkens. Gespeende biggen zijn nu verlaagd van 0,044 naar 0,033 NGE. De NGE van gedekte fokzeugen, kraamzeugen en guste zeugen is verlaagd van 0,261 naar 0,154, indien de varkenshouder de gespeende biggen niet op het bedrijf houdt.

Bij de maatlat moet de varkenshouder per onderdeel een minimum aantal punten halen. De bedrijven zijn ingedeeld in 3 categorieën bedrijfsomvang: <=350, >350-700 en >700 NGE. Des te hoger de categorie, des te hoger het aantal benodigde punten bij de onderdelen dierenwelzijn en diergezondheid.

Besparing

Volgens Henk Altena van Rombou is door de wijziging voor bedrijven een besparing te behalen. Dit kan variëren van € 1.000 tot € 20.000.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer