Groene Hart slaat alarm over polders

Natuurorganisatie het Groene Hart vreest dat in de komende 10 jaar zeker 60 veenweidegebieden en polders uit Utrecht verdwijnen door woningbouw, aanleg van wegen en uitbreiding van bedrijfsterreinen.

Volgens het Groene Hart gaat het om middeleeuwse natuurgebieden die uniek zijn in de wereld, maar die geen beschermde status genieten.

Dat schrijft de stichting in een brandbrief aan betrokken overheden. 'Polders worden kennelijk nog steeds gezien als goedkoop grasland, waar je gemakkelijk kan bouwen, kassen kan neerzetten of wegen doorheen kan trekken.'

Veen

De polders in het Groene Hart zijn in de middeleeuwen ontstaan als gevolg van het afgraven van veen. Daardoor is een landschap gecreëerd met brede vaarten en sloten, afgewisseld met weilanden en akkers.

Vooral rond gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Stichtse Vecht worden volgens het Groene Hart veel polders vervangen door beton en asfalt. 'Ondanks veel mooipraterij slagen de bestuurders er maar niet in om wetlands voor de toekomst te behouden.'

Behoud polderlandschap

De organisatie hoopt dat politieke partijen zich hard gaan maken voor het behoud van het polderlandschap.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer