%27We+moeten+geen+bulkland+worden%27
© Nieuwe Oogst

'We moeten geen bulkland worden'

In de teelt, bewaring en verwerking van peen moet Nederland zorgen dat de kwaliteit op orde blijft, vindt Perry Kuilboer, manager Benelux van Bejo Zaden.

'De gemiddelde kwaliteit van peen is dit jaar wat minder. Toch worden alle partijen wel verkocht en gaan ze soms naar verre bestemmingen. We moeten oppassen dat slechte ervaringen met onze peen op de lange termijn niet nadelig zijn voor onze marktpositie', waarschuwt Kuilboer.

De manager van Bejo Zaden sprak eerder vandaag tijdens de Themadag Peen van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Emmeloord. Thema van de dag was kwaliteit. Kuilboer sprak onder meer over de marktsituatie in Europa.

Onderscheiden

Volgens Kuilboer moet Nederland zich bijvoorbeeld ten opzichte van Oost-Europese landen op de peenmarkt blijven onderscheiden als leverancier van weliswaar grote volumes maar wel met een goede en constante kwaliteit. 'We moeten geen bulkland worden voor peen.'

Voor wat betreft de export van peen zijn vooral Israël en Denemarken steeds grotere concurrenten voor Nederland. Van de in ons land geteelde peen is ongeveer 40% bestemd voor export. Belangrijkste exportlanden zijn België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer