Lantarenpaal overbelicht Twents platteland

Het Twents buitengebied is overbelicht. De regio kan met 3000 tot 5000 lantaarnpalen minder toe, blijkt uit een onderzoek in 10 Twentse-gemeenten. Die praten binnenkort met haar inwoners over de verwijdering van overbodige lichtmasten.

Vergeleken met onder meer Utrecht, is Overijssel een relatief donkere provincie. Overigens zijn er grote verschillen in hoe gemeenten het buitengebied verlichten. Sommige gemeenten in Overijssel verlichten hun wegen om de 120 meter.

Andere gemeenten plaatsten lichtmasten op alle kruisingen en bij alle bochten, terwijl enkele gemeenten hun platteland nauwelijks verlichten. Dat geldt ook voor bedrijventerreinen.

Twenterand

Twenterand is de eerste gemeente die een voorstel voor alternatieve verlichting voorlegt aan haar inwoners. Dat gebeurt vanavond om 19 uur in het gemeentehuis in Vriezenveen. Gedeputeerde Ineke Bakker is daarbij aanwezig.

Het voornemen van Twenterand is onderdeel van project Twente Bewust Verlicht. Daarin werken 10 gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) samen met als doel fors te besparen op licht en energie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer