Verlichtingsproject open stallen van start

'Melkveehouders kunnen veel winst behalen door bij de nieuwbouw van een stal meer te letten op de lichtuitstoot.' Dat zei wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel maandag in Wyns.

De wethouder deed haar uitspraak op het melkveehouderijbedrijf van Herman Miedema. Daar was de officiële start van het pilotproject 'Optimalisatie verlichting in open stallen'. Dit project is een initiatief van gemeente Tytsjerksteradiel, provincie Fryslân, LTO Noord en de Nederlandse Stichting Voor de Verlichtingskunde (NSVV).

De kern van het lichtbeleid is dat er bij het verlichten van zowel nieuwe als bestaande stallen gebruik wordt gemaakt van de beste beschikbare technieken in de verlichtingskunde. Miedema heeft de verlichting aan de open kant van de stal afgeschermd met kapjes om de lichtuitstoot te beperken.

Klachten

Koeien gedijen beter bij meer licht, wat onder andere zorgt voor een hogere melkproductie. Daardoor ziet de gemeente niet alleen het aantal open stallen met krachtige verlichting toenemen, maar ook het aantal klachten van omwonenden.

Het project krijgt de komende maanden een vervolg bij meer boeren in Tytsjerksteradiel. Melkveehouders die meedoen, kunnen aanspraak maken op een subsidie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer