EP: precisielandbouw als vergroening

Precisielandbouw moet onderdeel worden van de vergroeningsmaatregelen in het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Dat staat in een rapport van het Europees Parlement (EP).

Het gebruik van precisielandbouw heeft een gunstig effect op de verbetering van grond en waterkwaliteit. Dat stelt de Franse Europarlementariër José Bové in zijn rapport dat door het Europees Parlement is aangenomen. Ook kan het gebruik van technische middelen als gps bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Precisielandbouw werkt kostenverlagend voor de boer, aldus het Europarlement. 'Het leidt tot minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Dat merkt de boer in zijn portemonnee.'

Signaal

Het parlement geeft daarmee een duidelijk signaal aan de Europese Commissie om op dit punt actie te ondernemen. Het voorstel van het Europarlement vraagt om een wijziging van de voorstellen van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Daarin staat dat een boer alleen in aanmerking komt voor directe betalingen als er wordt voldaan aan de vergroeningsmaatregelen van 7% ecologische braak, behoud van permanent grasland of verplichte vruchtwisseling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer