LTO werkt aan GLB-deal met Bleker

De intensieve melkveehouderij, aardappelzetmeelteelt, vlasteelt en de vleeskalversector moeten een goed overgangsbeleid krijgen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

LTO+werkt+aan+GLB%2Ddeal+met+Bleker
©

LTO heeft met EL&I-staatssecretaris Henk Bleker afgesproken om daar gezamenlijk aan te werken. Na 2013 krijgen boeren niet langer betaald op basis van historische gegevens maar krijgen zij een hectarepremie.

Deze ontkoppeling kan voor de genoemde sectoren een flinke inkomensdaling tot gevolg hebben. 'Als blijkt dat een sector de gekoppelde steun nodig heeft om de omslag naar hectarepremies te maken, dan moet dat mogelijk zijn', zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. 'Per sector bekijken we wat de beste overgangsstrategie is.'

Hard verhaal

Ook wil Maat dat de koppeling tussen de basispremie en de premie voor vergroening ontkoppeld wordt. 'We willen dat boeren een basispremie krijgen met daarbij de mogelijkheid van een top-up voor vergroening.' Dat wordt volgens hem een hard verhaal in Brussel, maar LTO wil dat de Nederlandse regering zich daar vol voor inzet.

Volgens de voorstellen moeten boeren na 2013 vergroenen door onder meer 7% land braak te leggen. 'Dat percentage moet omlaag', zegt Maat. Voor de kerst komen LTO en Bleker met een compleet pakket aan maatregelen waar de Nederlandse regering mee aan de slag kan in Brussel.

'Daarin doen we concrete voorstellen voor goede vergroeningsmaatregelen en een goed overgangsbeleid', stelt Maat. 'We zorgen ervoor dat onze sectoren hun inbreng kunnen geven in dit pakket van maatregelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer