Inkomensdaling door GLB-vergroening

De verplichte vergroeningsmaatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013, kosten de boer 2% van zijn inkomen.

Inkomensdaling+door+GLB%2Dvergroening
© Peter van Houweling

De varkenshouderij en pluimveesector worden het hardst geraakt. Dat berekende het internationale centrum van handel en duurzame ontwikkeling ICTSD. Want door de maatregelen wordt de productie beperkt, terwijl voerkosten stijgen.

De totale kosten van de vergroening komen op € 5 miljard. De maatregel om permanent grasland te behouden, belet de ondernemer om productiegewassen te telen als de markt daarom vraagt, blijkt uit het rapport.

Kostbaar en niet efficiënt

De Ierse professor Alan Matthews, die het onderzoek uitvoerde, zegt dat de vergroeningsmaatregelen het Europese aandeel op de wereldmarkt verkleint. Daarnaast zijn de vergroeningsmaatregelen kostbaar en niet efficiënt. Meer gerichte vergroening zou meer bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Europa, stelt hij.

Het afschaffen van het melkquotum veroorzaakt geen grote verschuivingen op de wereldmarkt, verwacht Matthews. Het beëindigen van het suikerquotum kan echter leiden tot een forse toename van de suikerproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer