Rijnland keert water met water

Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat water met water keren door de inzet van zogenoemde BoxBarriers.

Dit systeem, bestaande uit een koppeling van kunststof waterbakken, kan bij calamiteiten worden ingezet bij hoge waterstanden op lage kades. Dit is een alternatief voor zandzakken.

De www.boxbarrier.comBoxBarrier is een waterkeringssysteem bedoeld voor het tijdelijk verhogen van een dijk of het creëren van een tijdelijke dijk op vlak terrein. Het principe is eenvoudig: water met water keren.

Bakken

Het modulaire systeem is ontwikkeld door BAM Infraconsult en GMB. Het bestaat uit kunststof bakken die door middel van koppelstukken met elkaar worden verbonden. Na plaatsing worden de bakken gevuld met water en ontstaat een tijdelijke waterkering van 50 centimeter hoog.

De BoxBarrier is gemakkelijk te hanteren. Met de inzet van 3 man is binnen een uur een lengte van 100 meter te realiseren. Dat is sneller dan bij gebruik van zandzakken.

Test

Voor Rijnland tot aanschaf is overgegaan, is dit systeem met de ontwikkelaar getest. Daarbij is eerst het waterpeil kunstmatig verlaagd. Vervolgens is overstroming gesimuleerd om de waterbakken te testen.

Na afloop van deze test is het product aangepast aan de wensen en eisen die gesteld worden aan de veiligheid. Thea de Roos-van Rooden van Rijnland: 'Zo kunnen we de gevaren van wateroverlast gebruiken om het tij te keren.'

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595274&h=Wateroverlasthier voor het wateroverlastdossier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer