Virtuele vlinders tegen stress

Mensen die een wandeling maken door een virtuele vlindertuin, herstellen significant beter van stress dan mensen die dat doen door een virtuele stadswijk. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Roos Pals van Rijksuniversiteit Groningen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen in een natuurlijke omgeving beter herstellen van vermoeidheid dan in een stedelijke. Aan de hand van deze gegevens breidde Pals haar onderzoek uit naar een virtuele wereld.

Ze deed haar research in opdracht van Dierenpark Emmen. Met de nieuwbouwplannen wil het park zo veel mogelijk kennis verzamelen over de juiste aanpak en inrichting ervan. Pals: 'De omgeving blijkt van grote invloed op het welbevinden van mensen'.

Wandelroute

Delen van het (toekomstige) dierenpark werden nagebouwd in virtual reality. Naast een vlindertuin kwam er ook een wandelroute langs olifanten en ringstaartmaki's. 'Als je een heel gecontroleerde omgeving hebt, kun je ook heel systematisch dingen veranderen. In een echte omgeving heb je veel minder controle over de omstandigheden.'

Daarbij is het volgens haar erg kostbaar om bijvoorbeeld alle bankjes en hekken aan te passen en vervolgens te onderzoeken welke invloed dit heeft op de bezoekers. 'In een natuurlijke omgeving heerst vanzelf een soort harmonie. Ik wilde zien welke invloed het plaatsen van deze objecten heeft op de samenhang en daarmee de beleving van mensen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer