Rijden+op+mest+duurzaam+alternatief
© Delft Cluster

Rijden op mest duurzaam alternatief

Rijden op groen gas uit mest is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Dat stelde Ed Nijpels vandaag tijdens de opening van het groen gas tankstation van OrangeGas in Joure.

Auto's op groen gas scoren volgens de Milieu Centraal-voorzitter vooral goed voor het klimaat. 'De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90% ten opzichte van benzine. Dat is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas.'

Grondstoffen voor groen gas zijn stortgas en reststromen zoals dierlijke mest, afvalwater, aardappel- en suikerbietenloof. 'Ook energiegewassen kunnen als grondstof worden gebruikt. Met mest als grondstof voor groen gas valt de grootste winst te behalen. Er wordt dan voorkómen dat methaan in de lucht komt', geeft Nijpels aan.

Landelijk dekkend netwerk

Dat is gunstig, want methaan is een krachtig broeikasgas. Het is 25 keer zo sterk als CO2. Met tot nu toe 85 gerealiseerde aardgastankstations, waarvan er 35 puur groen gas leveren, heeft Nederland inmiddels een landelijk dekkend netwerk.

Nijpels beschouwt rijden op groen gas daarmee niet alleen als een van de meest milieuvriendelijke alternatieven voor rijden op fossiele brandstoffen. 'Maar ook een realistische optie voor automobilisten.'

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer