'Bloedmonsters Schmallenberg niet insturen'

Het heeft geen zin om bloedmonsters van koeien of schapen in te sturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) om te zien of die het Schmallenberg-virus bevatten.

Dat zegt de GD, die hier veel vragen over krijgt van veehouders. 'De enige test die op dit moment beschikbaar is, is een PCR-test. Daarmee kan virus worden aangetoond', stelt de dienst.

'Het virus aantonen lukt echter alleen bij dieren die ziek zijn en waar het virus in het bloed zit. Deze fase is kort en nu voorbij, dus het insturen van bloed heeft op dit moment geen zin', benadrukt de GD.

VectorenOmdat het Schmallenberg-virus waarschijnlijk een vector-overdraagbare ziekte is en de vectoren (knutten en muggen) nu niet actief zijn, verwacht de dienst niet dat er nu dieren zijn die het virus dragen.

'We verwachten dat we alleen restanten van het virus kunnen aantonen bij misvormd geboren vruchten. Deze zijn al eerder besmet en daarin bleven mogelijk virusdelen achter.'

Meldplicht

Misvormde vruchten vallen onder de meldplicht, ingesteld door het ministerie van EL&I. Na een melding wordt gezorgd voor verder onderzoek.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer