Meldplicht Schmallenberg-virus

Vanaf vanavond geldt er een meldplicht voor het Schmallenbergvirus. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker vanavond in de Tweede Kamer.

Meldplicht+Schmallenberg%2Dvirus
©

Veehouders waarvan de dieren misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren baren moeten dit melden bij de NVWA. Bleker stelt deze maatregel in om een goed beeld te krijgen van de ernst, aard en geografische verspreiding van het Schmallenbergvirus.

Op 28 veebedrijven is tot dusver onderzoek verricht naar de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus, lichtte Bleker toe. De lammeren met afwijkingen worden onderzocht. 15 bedrijven hebben zich gemeld omdat er vermoedens zijn van een besmetting. Er zijn ook een aantal rundveebedrijven onderzocht maar daar werd het virus niet vastgesteld.

De kans is klein dat het virus van dier op mens overgaat, zo liet Bleker weten. Daarmee zou het risico voor de volksgezondheid gering zijn. Wel waarschuwt minister Edith Schippers van Volksgezondheid dat zwangere vrouwen beter niet bij het lammeren kunnen helpen.

Vaccin

Er wordt gewerkt aan een vaccin voor het Schmallenbergvirus. 'Daarvoor moet eerst kennis van het virus worden opgedaan en moet worden gezocht naar antistoffen bij besmette dieren', zei Bleker. De ontwikkeling van een vaccin voor het Blauwtongvirus dat in 2006 opdook, duurde 8 maanden.

Het virus wordt naar alle waarschijnlijkheid verspreid door kleine insecten, genaamd knutten. Die komen in andere Europese landen ook voor. Daarom meldt Nederland de besmettingen ook bij de Europese commissie.

Ruimen

SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven wil de mogelijkheid bekijken om getroffen bedrijven te ruimen. Bedrijven waar besmetting is geconstateerd kunnen wellicht het beste geruimd worden om verdere verspreiding te voorkomen, suggereerde hij. Volgens Bleker is er echter geen sprake van infectiehaarden. Hij wil eerst het verspreidingsgebied van het virus in beeld hebben.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer