Veel onduidelijkheid over voedselverspilling

Uit research van onderzoeksbureau PwC blijkt dat slechts een klein deel van de voedselverspillingpublicaties is gebaseerd op gedegen onderzoek. Veel van wat is verschenen en gemeld over voedselverspilling is te herleiden tot slechts enkele bronnen.

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor voedselverspilling en is er het nodige over het onderwerp geschreven. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gaven PwC de opdracht om de bestaande studies in kaart te brengen.

Welke definities, methodieken en cijfers bestaan er over voedselverspilling. Doel daarvan is om te achterhalen waarop alle aandacht en informatie is gebaseerd. Uit die inventarisatie blijkt dat de beschikbare onderzoeken geen betrouwbare schatting of metingen bevatten van voedselverspilling voor alle (sub)onderdelen van de voedselketen.

Robuuste uitspraken

De meest robuuste uitspraken over voedselverspilling zijn te maken over huishoudens. De consument verpilt minder voedsel dan in veel publicaties wordt vermeld. Uit sorteerproeven blijkt dat elk huishouden gemiddeld 43,7 kilo per jaar vermijdbaar verspilt.

Voor de andere ketenonderdelen is onderzoek complexer en minder toegankelijk. Uitspraken over voedselverspilling in de retail, bij de industrie en in agrarische sectoren zijn gebaseerd op schattingen en aannames.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer