EU-voedselbank taboe

Het kabinet blijft zich verzetten tegen een EU-voedselprogramma voor arme inwoners van de lidstaten. Een donderdag aangenomen Kamermotie wordt niet uitgevoerd.

EU%2Dvoedselbank+taboe
© Nieuwe Oogst

Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) heeft dat bekend gemaakt. Hij heeft principiële bezwaren tegen een Europese regeling voor voedselhulp.

De EU kent al heel lang een regeling waarbij lidstaten voedselhulp kunnen verstrekken uit landbouwoverschotten. Nu die overschotten er niet meer zijn, moet het voedsel worden aangekocht op de vrije markt.

Nieuwe regeling

Het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken dat daarvoor dan wel een nieuwe Europese regeling moet worden vastgesteld. Het kabinet voelt daar echter niets voor.

Een motie van GroenLinks en CDA vraagt Bleker toch steun te verlenen aan zo'n regeling voor voedselhulp. De staatssecretaris weigert dat omdat het zou gaan om sociaal beleid en dat hoort niet in Brussel thuis.

Nationale bevoegdheid

‘Het kabinet is van oordeel dat het domein van de sociale zekerheid een nationale bevoegdheid van de individuele EU-lidstaten moet blijven’, aldus Bleker. Gisteren heeft de ministerraad daarom besloten de motie niet uit te voeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer