Bleker: 'Jacht is oplossing ganzen'

Jacht moet de schade van de grauwe en kolgans aan banden leggen. Dat bleek vandaag tijdens een persconferentie van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker over de nieuwe Wet natuur.

Bleker%3A+%27Jacht+is+oplossing+ganzen%27
©

Volgens het concept voor de nieuwe Wet natuur mag er op meer soorten worden gejaagd. Grauwe gans, kolgans, smient en het wild zwijn zijn net de soorten die veel schade aanrichten. Boeren kunnen hiervoor schadevergoeding aanvragen.

Nu Bleker de soorten op de jachtlijst zet, komt de schadevergoeding te vervallen. Dat scheelt de overheid miljoenen euro’s per jaar. Volgens de bewindman moeten de jager en de boer samen het ganzenprobleem oplossen.

Overgangsregeling

De lijn van samenwerkingsverband Ganzen 7 van natuurorganisaties, vogelbescherming en LTO wijst Bleker niet af. Zij willen doormiddel van een pakket maatregelen het ganzenaantal in Nederland halveren. De G7 heeft er enkel een instrument bij gekregen om de doelstellingen te halen, laat hij weten.

De jagers stellen voor om een overgangsregeling in de Wet natuur op te nemen. In deze periode van 3 tot 5 jaar kunnen boer en jager gezamenlijk de populatie ganzen tot een beheersbaar niveau terugbrengen. Bleker zegde toe deze suggestie mee te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer