'Gans op wildlijst brengt problemen'

De nieuwe Wet natuur plaatst een aantal diersoorten als de grauwe gans op de wildlijst. Daarmee vervalt ook de vergoeding voor schade die deze dieren aanrichten. LTO en Faunabeheer vrezen dat dit tot spanningen tussen boer en jager leidt.

%27Gans+op+wildlijst+brengt+problemen%27
© Inzicht in Natuur

In het concept voor de nieuwe Wet natuur geeft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker aan dat er op meer soorten gejaagd mag worden. 'Grauwe gans, kolgans, smient en het wild zwijn zijn net de soorten die veel schade aanrichten', zegt Mariette Huber van de Faunabeheereenheid Zuid-Holland. Jaarlijks zijn daar miljoenen euro’s schadevergoeding mee gemoeid.

Door de soorten op de jachtlijst te zetten, spaart de overheid deze miljoenen aan schadevergoeding uit. Volgens de plannen van Bleker moet jacht uitkomst bieden om het ganzenprobleem te bestrijden. Maar daarmee wentelt hij de schade af op de boeren, vindt Peter de Koeijer van LTO Nederland.

Meningsverschillen

'De nieuwe Wet natuur kan veel meningsverschillen veroorzaken over de aansprakelijkheid voor schade', zegt Huber. 'Er moet duidelijkheid komen over wie mag bestrijden en wie verantwoordelijk is voor de schade. Als dat niet goed wordt geregeld in de nieuwe wet is de kans groot dat er veel discussie komt over aansprakelijkheid tussen boer, jager en terreinbeheerder.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer