Proef zwangerschapsgym koeien verlengd

Het onderzoek Zwangerschapsgymnastiek voor melkvee dat op melkveeproefbedrijf Zegveld is uitgevoerd, krijgt een vervolg.

Een aantal koeien start begin 2012 in een royale conditie met een looptraining. De onderzoekers willen op die manier ontdekken wat beweging doet met vette koeien in de droogstand.

Op melkveeproefbedrijf Zegveld is in 2009 en 2010 ook al een proef uitgevoerd, waarbij gekeken is naar het effect van beweging op melkkoeien. Drachtige, droogstaande dieren kregen dagelijks looptraining in een stapmolen om te onderzoeken of beweging positief zou zijn voor melkproductie en gezondheid.

Positief effect

Uit het onderzoek bleek dat beweging tijdens de droogstand koeien actiever maakt. Bovendien lijkt het een positief effect te hebben op de stofwisseling aan het begin van de volgende lactatie. De melkproductie was niet verschillend in de eerste 6 weken na kalven.

Daarnaast riep het project een aantal nieuwe vragen op. Niet duidelijk was wat het effect van beweging is op (te) vette koeien in de droogstand en wat het effect is op de individuele voeropname en energiebalans.

Om antwoord te krijgen op deze vragen besloot Productschap Zuivel een vervolgproject te financieren getiteld Droogstand in beweging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer