Groenteteler Janssen: 'Weleens harder gegroeid dan waar we klaar voor waren'

De 35-jarige groenteteler Paul Janssen in het Limburgse Hunsel deed negen jaar geleden mee aan de serie Jonge Helden van Nieuwe Oogst. Voor hem is de essentie van het ondernemerschap inmiddels veranderd. Hoewel hij net als in 2016 bewustwording rondom voedsel een belangrijk thema vindt, is voor hem het grote plaatje belangrijker geworden dan de details. 'Zorg ervoor dat het goed gaat op je bedrijf en ga dan pas finetunen', is de les die hij zijn 25-jarige zelf zou meegeven als hij de mogelijkheid had.

Paul Janssen, groenteteler in Hunsel (LB)
© Dirk Hol

Op de parkeerplaats van Tuinderij Beegdenhof in Hunsel staat een rij auto's met Poolse kentekens. Hoewel het hoogseizoen al een tijdje achter de rug is, is er altijd werk op het bedrijf van Janssen. De kalme Limburger serveert koffie in de kantine van zijn bedrijf, waar net enkele medewerkers het werk weer hervatten.

Tijdens het gesprek wordt de tuinder enkele malen weggeroepen en gebeld. In Limburgs dialect gaat het telefoongesprek over prei, zoveel wordt de Nieuwe Oogst-redacteur uit het oosten van het land duidelijk. 'We zijn nu bezig met het oogsten van prei en Chinese kool', legt Janssen uit.

De teelt van Chinese kool past bij Janssens stijl van ondernemen: altijd op zoek naar iets nieuws. 'Met groente heb je vaak te maken met fluctuerende prijzen. Met meer soorten kun je risico's afdekken. Met de teelt van Chinese kool zocht ik flexibiliteit voor de winter.'


Dit was groenteteler Paul Janssen in 2016, toen hij met Nieuwe Oogst sprak voor de serie Jonge Helden.
Dit was groenteteler Paul Janssen in 2016, toen hij met Nieuwe Oogst sprak voor de serie Jonge Helden. © Lé Giesen

Sinds 2022 heeft Janssen de volledige leiding over het bedrijf dat hij in 2016, ten tijde van de serie Jonge Helden, nog samen met zijn vader runde. Er is sindsdien veel gebeurd op privévlak. In goede zin, want Janssen en zijn echtgenote hebben inmiddels vier kinderen van 5, 4, 2 en nog geen jaar oud. Maar er waren ook dieptepunten. 'Mijn vader is in 2017 na een periode van ziekte overleden. Sindsdien zijn we naar de overname gaan toewerken. Zo is de structuur van het bedrijf versimpeld; voorheen waren het allerlei losse ondernemingen, nu is het één bv.'

In de afgelopen jaren is de tuinderij ook stevig gegroeid. Daar is alleen al de huisvesting voor seizoensarbeiders een goed bewijs van. Sinds het woonhuis op het bedrijf enkele jaren geleden vrijkwam door de verhuizing van Janssen en zijn gezin, kunnen zestig medewerkers op het terrein van Beegdenhof wonen. In het hoogseizoen is dat niet genoeg, dan werkt er het dubbele aantal mensen.

Qua grond is het bedrijf van Janssen ook geen kleine speler. De ondernemer beteelt een oppervlakte richting de 300 hectare, waarvan 40 procent in eigendom en langdurige pacht. Courgettes en prei zijn de hoofdteelten, daarnaast verbouwt hij asperges, Chinese kool en peen. Hij kocht de afgelopen jaren veel grond. 'Dat was nodig doordat we zo groeiden als bedrijf. Door samenwerking met akkerbouwers in de omgeving konden we altijd veel grond pachten, nu kunnen we ook grond met hen ruilen.'


Tekst gaat verder onder kader.

Jonge helden van toen, generatie van nu

Tussen 2015 en 2017 heeft Nieuwe Oogst een serie gemaakt over jonge boeren en tuinders waarin ze hun toekomstplannen en -visie deelden. Daar was Paul Janssen er een van. Waar staan ze nu? Hebben ze hun plannen kunnen waarmaken? Hoe kijken ze terug op wat ze toen zeiden? Is hun beeld van de toekomst veranderd? In de eindejaarsbijlage van de Nieuwe Oogst van 19 december vertellen ze hoe het nu met ze gaat. Hun verhalen verschijnen tot en met 30 december ook een voor een online op nieuweoogst.nl/jongehelden.

In 2016 was Janssen 25 en nog volop aan het experimenteren. Dingen bedenken en uitproberen, dat was ondernemerschap in zijn ogen. 'Dat experimenteren is er wel een beetje van afgegaan. Al vind ik het nog steeds leuk om alles wat we doen te finetunen. En als iets eenmaal loopt, denk ik alweer aan het volgende.' Even is Janssen stil. Hij denkt na. 'Misschien zijn we wel eens harder gegroeid dan waar de organisatie klaar voor was. Het is een bepaalde onrust bij mij, maar zo leer je wel het snelst', zegt hij dan.

De tuinder noemt de Chinese kool weer als voorbeeld. 'Als de vrijemarktprijzen te laag zijn, is je eerste instinct om te stoppen met leveren in afwachting van betere tijden. Maar mensen komen hier om te werken en de faciliteiten voor Chinese kool hadden we al. We hebben de teelt nu ook aardig onder de knie. In de laatste maanden van het jaar oogsten we, afhankelijk van het weer, prei en kool of doen we voorbereidend werk voor de aspergeteelt.'

Janssen is volwassen geworden als ondernemer. Hij constateert het zelf ook als hij terugkijkt naar waar hij zich vroeger mee bezighield. Als hij zijn jonge zelf nu een boodschap zou kunnen meegeven, zou dat zijn om te focussen op de grote dingen. 'Zorg ervoor dat het goed gaat op je bedrijf en ga dan pas finetunen. En wees niet te bang mensen aan te nemen die je helpen. Zoek de juiste mensen om je heen en denk niet dat je alles zelf kunt.'


Verspilling verder omlaag

Dat neemt overigens niet weg dat verspilling geen thema meer is voor Janssen. Integendeel. 'De afgelopen jaren hebben we de verspilling omlaaggebracht. Enerzijds omdat we zelf beter zijn geworden in het afzetten van al onze producten, anderzijds is de wereld ook wel veranderd. Door de opkomst van maaltijdpakketten verkoop ik bijvoorbeeld veel kleine courgettes. Er is vraag ontstaan naar een grotere 'range' in maatsortering.'

De afgelopen jaren zijn wet- en regelgeving moeilijker geworden, geeft de groenteteler aan. Hij zegt de politiek niet heel nauwgezet te volgen en reactief te zijn als er nieuwe wet- en regelgeving komt. 'Als er beleid komt, pas ik me daarop aan. Maar het is elk jaar weer de vraag hoe we omgaan met wetgeving en regels; hoe passen we dit toe om ons bedrijf overeind te houden.'


Geen dromer

Janssen zit altijd vol ideeën, maar is naar eigen zeggen geen dromer. Hij bekijkt de dingen graag zakelijk. 'Ik vind het belangrijk dat iets wat ik doe ook lukt. En als het niet lukt, dat ik niet niet bang ben om afscheid te nemen. En dan door naar het volgende. De focus ligt altijd op zo efficiënt mogelijk produceren.'

Op de vraag of hij dan misschien toch toekomstdromen heeft, zegt hij relevant te willen blijven voor afnemers en retailers. Dat doel is volgens hem het best te bereiken door mee te bewegen met de regelgeving. 'En niet bang zijn om te innoveren'. Hij vertrouwt erop dat zijn kinderen later het bedrijf kunnen voortzetten, als zij dat willen. 'Het kan haast niet anders dan dat zij die mogelijkheid krijgen. In een land waarin alle industrie enorm onder de loep ligt, zal het toch niet zo zijn dat uitgerekend de makers van gezonde voeding de das om worden gedaan?'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    2° / -1°
    5 %
  • Donderdag
    0° / -4°
    5 %
  • Vrijdag
    2° / -4°
    10 %
Meer weer