67 uitbraken van lumpy skin disease in Frankrijk en Italië
In Frankrijk is het aantal uitbraken van lumpy skin disease (LSD) gestegen naar 33 verspreid over een groot gebied. Ook Sardinië telt inmiddels 33 uitbraken. Daarnaast is in Lombardije een uitbraak gemeld die onder controle is.

De uitbraken in Frankrijk zijn in de departementen Savoie en Haute-Savoie. In Savoie zijn tot nu toe zeventien uitbraken vastgesteld, allemaal in dezelfde gemeente: d'Entrelacs. In de Haute-Savoie zijn er zestien uitbraken van LSD in zes gemeenten, waardoor ze hier over een groter gebied zijn verspreid.
Alle bedrijven in de beschermings- en bewakingszone met een straal van respectievelijk 20 en 50 kilometer rondom de uitbraak worden onderzocht op LSD. Dat gebeurt zowel in Frankrijk als in Italië. Het aantal uitbraken loopt hierdoor naar verwachting verder op.
Ruimen en vaccineren
De Franse minister Annie Genevard van Landbouw en Voedselsoevereiniteit heeft met de veehouders, dierenartsen en wetenschappers afspraken gemaakt over de aanpak van de ziekte. Volgens de Europese richtlijnen is het verplicht de getroffen bedrijven te ruimen om verdere verspreiding in te dammen. In de beperkingsgebieden tot 50 kilometer rond de uitbraak gelden verder onder andere strikte regels voor vervoer van dieren en dierlijke producten.
Frankrijk heeft direct besloten de runderen binnen de beperkingsgebieden te vaccineren. Daartoe hebben ze bij de Europese vaccinbank vaccins aangekocht. De Franse overheid draagt de kosten van het vaccineren.
Italië heeft dezelfde maatregelen ingevoerd en gaat in ieder geval ook de runderen op Sardinië vaccineren. Daar loopt nog onderzoek naar de runderen die vanuit Sardinië naar het vasteland van Italië zijn getransporteerd. Tot nu toe is daarbij alleen een besmet rund in Lombardije gevonden.
Opsporen niet eenvoudig
'Het opsporen van het LSD-virus blijft altijd lastig', zegt onderzoeker Melle Holwerda van Wageningen Bioveterinary Research. 'Ten eerste ben je afhankelijk van meldingen die worden gedaan door veehouders en dierenartsen op basis van de waargenomen klinische verschijnselen. Maar lang niet alle dieren raken besmet. De zogeheten morbiditeit – de mate waarin de ziekte voorkomt in een kudde – is gemiddeld 15 procent, maar varieert van 5 tot 45 procent.'
Daarnaast blijkt uit dierstudies dat niet alle dieren ook daadwerkelijk hevig ziek worden, wanneer een groep wordt besmet. Holwerda noemt bijvoorbeeld een studie op het Friedrich Loeffler Institute waarbij zes runderen werden besmet met een veldvirus van LSD. Drie van de zes runderen werden ziek en uiteindelijk zelf zo ernstig dat ze zijn geëuthanaseerd.
De andere drie runderen hadden uitsluitend milde symptomen die niet eenduidig op LSD duiden. 'Dit onderzoek onderstreept dat het ziekteverloop bij LSD heel heterogeen is', stelt Holwerda. 'Bloedonderzoek of onderzoek van de knobbels op de huid kan met zekerheid aantonen of een rund besmet is.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 900 kgTOP zwart
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (HIL) #692666
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Woensdag22° / 15°90 %
-
Donderdag23° / 15°60 %
-
Vrijdag22° / 15°60 %