Limburgse veehouder is onzekerheid natuurvergunning zat en stopt ermee
Eerst vroeg de eigenaar van Kempfarm een natuurvergunning aan die ook is verleend, daarna oordeelde een rechter dat die niet nodig is. En nu dreigt toch weer een vergunningplicht, na de uitspraak van de Raad van State over nieuwe regels voor intern salderen. Voor de agrarisch ondernemer in het Limburgse Leunen is de maat vol. Hij gaat stoppen met het grootste deel van zijn activiteiten.

De stichting Gezond Leefmilieu Venray stapte deze week naar de Raad van State om te betogen dat Kempfarm toch een natuurvergunning moet hebben. Daarbij wijst woordvoerder Valentijn Wösten naar de recente uitspraak van de raad over intern salderen. Dus zal de provincie Limburg alsnog moeten onderzoeken of voor het bedrijf een natuurvergunning kan worden verleend.
De aanvankelijke aanvraag voor een natuurvergunning door Kempfarm was namelijk niet voor niets, zegt Wösten. Volgens de woordvoerder zijn er veranderingen in de bedrijfsvoering gekomen. De milieugevolgen daarvan moeten in kaart worden gebracht. Zo is onder andere een nieuwe chemische luchtwasser aangemeld die een rendement heeft van 95 procent. 'Dat is geen toverdoos', zegt Wösten. 'De provincie en Kempfarm claimen dat resultaat, maar dat moeten ze wel bewijzen.'
Nauwelijks veranderingen
De bedrijfseigenaar en provincie zeggen dat er nauwelijks veranderingen zijn. Het zijn bovendien verbeteringen, omdat er minder kippen worden gehouden en er een betere luchtwasser is.
De advocaat van Kempfarm stelt daarom dat er geen wijziging is in het 'project'. In dit geval is er geen sprake van intern salderen en is de uitspraak van de raad daarover dus ook niet aan de orde. Bovendien is bij een nauwelijks gewijzigd voortzetten van een project geen vergunningplicht, redeneert hij.
Stoppersregeling
De eigenaar van Kempfarm kon al uit de voeten met een eerder verleende natuurvergunning. Maar juist vanwege enkele verbeteringen vroeg hij een nieuwe aan. Daarmee is het milieu gediend. De onduidelijkheid die nu is ontstaan, is voor hem de druppel. Hij heeft zich aangemeld voor de stoppersregeling Lbv-plus. Daarbij wil hij 15 procent van zijn eerder vergunde stikstofruimte gebruiken voor de mestverwerkingstak van zijn bedrijf. Maar zelfs die mogelijkheid is nog onzeker.
'Ik heb met de beste bedoelingen gewerkt', zegt de Limburgse ondernemer. 'Ik heb zelfs prijzen verdiend voor de meest duurzame varkensstal. Deze zinloze rechtszaak duurt al vijf jaar. Het is zo frustrerend geworden dat ik het heb opgegeven.'
De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker Z997R (BV) #690365
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (ZOB) #692298
Gebruikt, € 3.950
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HG) #692920
Gebruikt, € 5.644
-
Fendt 312 LSA
1993, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Vrijdag24° / 11°0 %
-
Zaterdag21° / 14°30 %
-
Zondag21° / 14°95 %