'Inwoners mogen trots zijn op onze boomkwekerijsector in Horst aan de Maas'

Boomkwekers in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben de handen ineengeslagen in een nieuw platform. Het doel: hun verhaal vertellen aan inwoners en de gemeente om draagvlak en toekomstperspectief te creëren.

%27Inwoners+mogen+trots+zijn+op+onze+boomkwekerijsector+in+Horst+aan+de+Maas%27
© EuroTree Green for Life

De boomkwekerijsector is van oudsher een belangrijke economische pijler in de gemeente Horst aan de Maas. Desondanks was er tot enkele jaren geleden weinig samenwerking tussen de kwekerijen.

'De plannen om windmolens te plaatsen in enkele belangrijke boomteeltgebieden in de gemeente brachten daar verandering in. Dat zorgde voor de nodige reuring in de sector', zegt Bjorn van Megen. Hij is commercieel manager bij EuroTree in Melderslo en voorzitter van het platform Boomteelt Centrum Horst aan de Maas.

'Kwekers vreesden dat kostbare landbouwgrond verloren zou gaan en dat de windmolens de verdere ontwikkeling van de sector in de weg zouden staan', licht Van Megen toe. 'Daarbij zouden de windmolens mogelijk negatieve effecten hebben op de gezondheid van medewerkers, die werken op de betreffende velden. Ook was er veel onzekerheid over mogelijke nieuwe wetgeving voor werken in de nabijheid van windmolens.'

Alleen door samen op te trekken houden we toekomstperspectief

Bjorn van Megen, commercieel manager EuroTree in Melderslo en voorzitter Boomteelt Centrum Horst aan de Maas

Een grote groep boomkwekers in de gemeente stak daarop de koppen bij elkaar. Ze gingen in gesprek met de gemeente om plaatsing van de windmolens in de boomkwekerijgebieden af te wenden.

'Uiteindelijk zijn de plannen on hold gezet', zegt Van Megen. 'Maar dit voorval deed ons als kwekers beseffen dat we meer moesten samenwerken. Samen leg je immers meer gewicht in de schaal.'


Veel ontwikkelingen

Dat is volgens de kweker belangrijk, want er komen veel ontwikkelingen op de boomkwekerijsector af. 'Zo wakkert de discussie over gewasbescherming steeds verder aan, neemt de druk op geschikte landbouwgrond in de regio toe en kijken veel partijen kritisch naar wat de agrarische sector doet', licht hij toe.

'Tot op dat moment zaten we als sector nauwelijks aan tafel bij overheden en andere partijen. Ook lieten we onvoldoende van ons horen en toonden we niet waar we voor staan en wat we doen, terwijl dat cruciaal is om toekomst te houden. Als je je verhaal niet uitdraagt, begrijpen burgers je ook niet. Het momentum was daar om meer te gaan samenwerken', blikt Van Megen terug.


Het platform Boomteelt Centrum Horst aan de Maas is in januari officieel gelanceerd.
Het platform Boomteelt Centrum Horst aan de Maas is in januari officieel gelanceerd. © Drops

Vorig jaar waren de eerste voorbereidingen voor de oprichting van een gezamenlijk platform. In januari van dit jaar is het platform Boomteelt Centrum Horst aan de Maas officieel gelanceerd. Onlangs is dit geformaliseerd in een stichting.

'Het overgrote deel van de sector is aangehaakt, zowel kwekers als toeleveranciers', vertelt de voorzitter. 'Om snel te kunnen anticiperen op zaken, is een dagelijks bestuur aangesteld. Ook is er een kerngroep van zeven bedrijven, die plannen bedenkt en oppakt.'

De communicatie verbeteren richting de omgeving – inwoners en gemeente – vormt het belangrijkste doel van het platform. 'We willen vooral laten zien wat we doen, hoe belangrijk we zijn voor de gemeente en hoe mooi onze producten zijn', zegt Van Megen.


Kleur aan omgeving

'De boomkwekerijsector brengt een stukje geluk. Mensen voelen zich immers prettiger in een groene omgeving. Daarnaast hebben onze bomen en planten een positief effect op de gezondheid en geven we met onze kwekerijen kleur aan de omgeving. We creëren een aantrekkelijk landschap. Ook werken we duurzaam en zijn we innovatief bezig als sector', licht de voorzitter toe.

Dit verhaal wordt op diverse manieren overgebracht. Zo is de website boomteeltcentrum.nl gelanceerd en is Boomteelt Centrum Horst aan de Maas actief op sociale media.

Van Megen: 'Via deze kanalen informeren we mensen niet alleen over de meerwaarde van groen en van onze sector, maar houden we ook winacties. Kwekers doneren daarvoor verschillende planten. Daarnaast is een vrachtwagen bedrukt met logo en foto's om de zichtbaarheid van de sector in de omgeving te vergroten.'



De kwekers nodigen burgers ook uit op hun kwekerijen. Op zondag 11 mei vindt de eerste TreeWalk plaats. 'Belangstellenden kunnen dan een wandeling maken over de kwekerij van een van onze leden: Boom- & Rozenkwekerij Deckers in Melderslo. Ook krijgen ze informatie over onze werkwijze. We willen dit event vaker organiseren, telkens op een ander bedrijf', zegt de voorzitter.

Naast de communicatie richting burgers en andere belangstellenden – die wordt gefinancierd door bijdragen van de leden – wil het platform een serieuze gesprekspartner zijn voor de gemeente.

Van Megen: 'Het contact met de gemeente is goed en de lijnen zijn kort. Zij hebben ons ondersteund bij de opzet van het platform. We zijn in overleg over de Omgevingsvisie 2040. In het concept was naar onze mening te weinig aandacht en ruimte voor onze sector. Dat moet anders en daar maken we ons hard voor om zo de toekomst van de boomkwekerijsector in Horst aan de Maas veilig te stellen. Hierbij zijn we ook in overleg met de LLTB.'


In de Limburgse gemeente zijn zo'n tachtig bedrijven die boomkwekerijproducten kweken.
In de Limburgse gemeente zijn zo'n tachtig bedrijven die boomkwekerijproducten kweken. © EuroTree Green for Life

Volgens de voorzitter is het belangrijk om te komen tot een structurele overlegmodus met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. 'We willen continu in gesprek te blijven over zaken die onze sector aangaan. Dit en de focus op transparante communicatie met de omgeving moeten leiden tot meer draagvlak. Inwoners en de gemeente mogen, nee moeten trots zijn op de boomkwekerijsector in Horst aan de Maas.'

Van Megen vervolgt: 'Maar de grootste winst tot nu toe is dat er meer samenhang is ontstaan in onze sector. Alleen door samen op te trekken houden we ontwikkelingsmogelijkheden en toekomstperspectief.'


Een vrachtwagen is bedrukt met een logo en foto's om de zichtbaarheid van de sector te vergroten.
Een vrachtwagen is bedrukt met een logo en foto's om de zichtbaarheid van de sector te vergroten. © Mercuur Smart Logistics



Belangrijke werkgever in regio met ongeveer 800 fte’s

De boomkwekerijsector in de gemeente Horst aan de Maas omvat zo’n tachtig bedrijven, die een grote diversiteit aan boomkwekerijproducten kweken. Vooral coniferen en heesters, maar ook (sier)fruitbomen, siergrassen en bomen. Het gaat zowel om gespecialiseerde bedrijven met bijzondere soorten als om sortimentskwekers met een breed aanbod.

De bedrijven zijn actief op een oppervlak van zo’n 1.000 hectare. De personeelsinzet komt uit op ongeveer 800 fte’s. Daarmee is de boomkwekerijsector een belangrijke werkgever in de regio.

De totale omzet van de boomkwekerijsector in Horst aan de Maas ligt rond de 100 miljoen euro per jaar. In de regio zijn ook veel toeleveranciers voor de boomkwekerijsector actief. De hele keten realiseert een jaarlijkse omzet van 180 miljoen euro. Daarmee levert de sector een belangrijke bijdrage aan de economie in de regio.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 9°
    0 %
  • Vrijdag
    17° / 6°
    0 %
  • Zaterdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer