Suikerbieten kennen goede seizoensstart

Suikerbieten kennen een goede start van het groeiseizoen. Op veel percelen staan de planten mooi gelijkmatig boven en er is boven in de grond voorlopig voldoende vocht beschikbaar. Uit de nieuwste cijfers van Cosun Beet Company blijkt dat begin deze week de laatste bieten zijn gezaaid. Omdat veel bietenzaad in maart al in de grond is gegaan, komt de gemiddelde zaaidatum van 2025 uit voor 1 april.

Suikerbieten+kennen+goede+seizoensstart
© Job Hiddink

Uit de zaaigegevens van Cosun valt op te maken dat tot peildatum 28 april op 862 hectare bieten zijn overgezaaid. Voor 43 procent van de gevallen is stuifschade daarvan de reden. Vooral percelen in Noordoost-Nederland zijn begin april vanwege het droge en schrale weer getroffen door stuifschade.

Daarnaast hebben akkerbouwers bieten overgezaaid vanwege vraatschade door insecten (28 procent). Dit betreft vooral vraatschade van emelten, de larve van de langpootmug. Schade van dit bodeminsect ontstaat vaak al kort na opkomst van het gewas en kan leiden tot flinke opbrengstverliezen.


Problemen met emelten

Volgens directeur agrarische zaken Arno Huijsmans van Cosun Beet Company spelen de problemen met emelten vooral op percelen die gras of een grasachtige groenbemester als voorvrucht hadden. Langpootmuggen hebben op dat moment eitjes afgezet, waaruit emelten zijn gekomen. Vervolgens zijn de emelten in het voorjaar actief geworden op het moment dat de bodemtemperatuur begon te stijgen.

'Problemen met emelten spelen op percelen over heel Nederland. Emelten komen vaak bij droogte naar boven. Raadpleeg de overzaaiapplicatie van IRS om uit te rekenen of overzaaien lonend is', adviseert Huijsmans. Emelten kunnen tot ongeveer het zesbladstadium plantwegval veroorzaken.

De directeur agrarische zaken verwacht dat er vanaf nu niet veel percelen worden overgezaaid. 'De bieten ontwikkelen zich mooi, de groei zit erin en over een paar weken is het gewas sterk en goed ontwikkeld. Dan vallen planten niet meer weg.'


Verpoppen in mei

Daarbij komt dat emelten doorgaans in mei verpoppen. Daardoor kunnen ze geen schade meer aan bieten veroorzaken. Emeltschade kenmerkt zich doordat kartelvormige happen uit de bladeren zijn genomen. Soms worden ook hele bladeren van de plant afgescheurd en enkele centimeters meegenomen, schrijft IRS.

Verder meldde het bieteninstituut vorige week al dat op een aantal bietenpercelen de schadedrempel van groene bladluizen is overschreden. Dit betreft de teeltgebieden Midden-Brabant klei, Bommelerwaard en de Betuwe. Bij overschrijding van de schadedrempel is het van belang om in te grijpen, benadrukt IRS.


Regen maakt veel goed

Tot slot geeft Huijsmans aan dat ondanks het relatief droge voorjaar de bieten er goed en uniform op staan. 'De regen van afgelopen weken heeft veel goedgemaakt. Alleen in het zuidwesten van het land is er nog te weinig neerslag gevallen', weet hij.

'Het gewas heeft nu ook nog niet veel nodig. Het voordeel is dat de biet onder drogere omstandigheden mooi diep wortelt en uit diepere lagen vocht en mineralen haalt', zegt de directeur agrarische zaken van Cosun Beet Company. Dit resulteert volgens hem in een lange penwortel. Dat zorgt uiteindelijk voor een mooie diktegroei over een lange lengte van de wortel. 'Dat is positief voor de wortelopbrengst', benadrukt Huijsmans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    27° / 11°
    20 %
  • Vrijdag
    24° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 7°
    30 %
Meer weer