Duitse boeren niet rouwig om val stoplichtcoalitie

Het uiteenvallen van de Duitse regeringscoalitie kan de boeren in het land niet verontrusten. Dat blijkt uit een peiling van het Duitse agrarische vakblad TopAgrar.

Duitse+boeren+niet+rouwig+om+val+stoplichtcoalitie
© Dirk Hol

Naar aanleiding van het uiteenvallen van de coalitie tussen de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP hield TopAgrar een peiling. Met 83 procent vindt het merendeel van 1.080 respondenten het uitvallen van de stoplichtcoalitie een goede zaak. Volgens hen zou nog een jaar met deze coalitie de boeren niets hebben opgeleverd.

Slechts 11 procent noemt het wegvallen van een regering slecht voor de Duitse land- en tuinbouw. 6 procent heeft geen mening.

De relatie tussen de Duitse boeren en het progressieve kabinet was van meet af aan een ingewikkelde. Het plan om de belastingvrijstelling op landbouwdiesel te schrappen, leidde in januari 2024 tot een week met grote landelijke boerenprotesten (foto). Het vertrouwen tussen boeren en 'Berlijn' is nooit meer helemaal hersteld, omdat toezeggingen aan de sector uitbleven.


Einde voorspelbaar en logisch

Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenvereniging DBV roept op tot snelle nieuwe verkiezingen. 'Het einde van deze coalitie was voorspelbaar en logisch. Er moest een einde komen aan dit voortdurende gekibbel binnen de regering. Er moeten nu zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Een impasse kunnen we ons niet veroorloven.'

Woensdag viel de Duitse coalitie nadat bondskanselier Olaf Scholz minister van Financiën Christian Lindner (FDF) had ontslagen na een ruzie over begrotingsvoorstellen. Daarop traden ook de andere FDP-ministers af.

Veel van de conflicten tussen de FDP en de SPD/Groenen gaan over geld. De liberalen vinden klimaatmaatregelen veel te duur en pensioenhervormingen te riskant. Ook een geschil over asielplannen speelt een rol. Ondertussen bevindt de Duitse economie zich in een crisis en staat een belangrijke steunpilaar – de auto-industrie – er slecht voor.

Lindner wilde daarom vasthouden aan een zuinige begroting en de staatsschuld niet laten oplopen. Een tegenvaller voor de regeringsplannen was een uitspraak van de Duitse rechter dat een budget van 60 miljard euro bedoeld voor coronaherstel niet voor klimaatplannen mocht worden aangewend. Dit zette de coalitie verder onder druk.


Weer concurrerend maken

Volgens Rukwied heeft Duitsland snel een stabiele en betrouwbare regering nodig, ook om de belangrijke rol van het land in Europa niet te verliezen. 'Een minderheidsregering zou zeker het tegenovergestelde zijn. De economie en landbouw hebben perspectief en een agenda nodig om onze bedrijven weer concurrerend te maken. Een echte vermindering van de bureaucratie en wetten die de economie niet verder belasten, maar eerder ontlasten, zijn nu dringend nodig.'

In een landelijke enquête door de omroep ZDF geeft 84 procent van de Duitsers aan dat vervroegde federale verkiezingen goed zouden zijn. Die zouden in maart 2025 kunnen worden gehouden. Het is nog onduidelijk of Scholz daarvoor kiest. De volgende federale verkiezingen staan nu gepland voor september 2025.

Door het opstappen van de FDP uit de regering krijgen de ministers in het resterende minderheidskabinet een dubbelfunctie. Voor de Duitse landbouwminister Cem Özdemir betekent dit dat hij het ministerie van Onderwijs erbij krijgt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer