Natheid en valse meeldauw drukken uienoogst
De uienopbrengsten zijn wisselend. Door de spreiding is het lastig een landelijk beeld te schetsen, maar het gros van de telers zal 40 tot 50 ton per hectare oogsten.
'Je kunt dit jaar een opbrengstkaart maken aan de hand van de neerslagkaart', zegt Jaap Monster, lid van de handelscommissie uien van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en uienteler in het Flevolandse Biddinghuizen. 'De verschillen zijn groot, zelfs binnen een straal van een paar kilometer.'
Uientelers die lid zijn van VTA, nemen monsters van hun oogst om in beeld te krijgen wat de opbrengst is. Binnenkort verwacht VTA van zo'n 120 telers deze monsters binnen te hebben. Na een analyse hoopt de vereniging in kaart te hebben wat de landelijk gemiddelde uienopbrengst is.
Monster twijfelt of dit beeld betrouwbaar zal zijn. Daarom wil hij nog niet bevestigen of VTA cijfers naar buiten brengt. 'Bij een grote spreiding in de oogst is het lastig om met betrouwbare cijfers te komen. Voordeel is wel dat we een redelijke goede dekking hebben in de teeltgebieden.'
Je kunt dit jaar een opbrengstkaart maken aan de hand van de neerslagkaart
Volgens cijfers van het CBS was de bruto-opbrengst van uien in 2023 45,7 ton per hectare. 'Dat gaan veel telers dit jaar wel halen, maar een deel ook niet. Op veel percelen heeft valse meeldauw en later ook stemphylium flink toegeslagen', zegt de ondernemer.
Tekst gaat verder onder kader.
Thema Oogst
Het groeiseizoen van 2024 staat vooral in het teken van het natte voorjaar en de moeizame omstandigheden om gewassen te zaaien en poten. De suikerbieten gingen gemiddeld bijna drie weken later de grond in dan normaal. Hetzelfde geldt globaal ook voor zaaiuien en mais. Diverse percelen met aardappelen zijn begin juni nog gepoot. Wat volgde was een soms natte, maar ook groeizame zomer. Tot dusver zijn de opbrengsten veelal matig en is de variatie per bedrijf en teeltregio behoorlijk groot. Dit artikel is onderdeel van het thema Oogst in de Nieuwe Oogst van 20 september.Vooral in Zuidwest-Nederland en boven in de Noordoostpolder zorgde de bonenvlieg voor serieuze schade gezorgd. Op hoge zandgronden in Oost-Nederland hebben sommige percelen schade door vrijlevende aaltjes als gevolg van de aanhoudende hoge grondwaterstand afgelopen voorjaar.
Voor wat betreft zijn eigen uien in Biddinghuizen rekent Monster op een opbrengst van 55 ton per hectare. 'De kwaliteit is goed. Ondanks behoorlijke slagregens in mei en de latere zaai mag ik niet klagen. Het viel me wel op dat het gewas in één keer hard begon te slijten, terwijl de groei er eerst goed in zat. Ik weet nog niet goed waar dat aan ligt.'
Volgens het lid van de handelscommissie uien van VTA zijn dit jaar de beste uienopbrengsten voor telers in Noord-Groningen. Akkerbouwer Pieter Dinkla in Bellingwolde bevestigt dat. 'Met de opbrengst tussen 60 en 65 ton per hectare en een goede kwaliteit ben ik tevreden', stelt hij.
Beregend in juli en augustus
In tegenstelling tot veel andere akkerbouwers had Dinkla dit jaar weinig problemen met wateroverlast op zijn uienpercelen. 'Forse regenbuien zijn ons gelukkig gespaard gebleven.' In juli en augustus heeft hij zijn rode en gele uien zelfs beregend.
Van valse meeldauw had het gewas weinig last, op een paar kleine vlekjes na. 'We begonnen op tijd met de fungicidenbestrijding en hielden een strak spuitschema aan. Daardoor hebben we de schimmel goed weten te onderdrukken', zegt de teler.
Zorgen over de bewaarbaarheid van uien zijn er wel. Daar waar uien goed onder de valse meeldauw zaten, heeft de maleïnehydrazide (MH)-bespuiting hoogstwaarschijnlijk niet goed gewerkt. Wil je kwalitatief minder goede uien toch in de bewaarschuur draaien, zorg er dan voor dat de uien goed drogen en controleer de bewaring regelmatig, is het advies.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Woensdag22° / 9°20 %
-
Donderdag19° / 14°90 %
-
Vrijdag18° / 13°65 %