Recensie: Befaamd kwekersdorp groeit uit tot centrum voor de sierteelt
Na eerder 'Het Land van Glas' schreef Koen van Wijk opnieuw een mooi en goed leesbaar boek over de geschiedenis van de Nederlandse tuinbouw. Dit keer vormde Boskoop het decor voor het verhaal over de ontwikkeling die de boomteeltsector in vijf eeuwen heeft doorgemaakt, met vooral focus op de laatste 150 jaar.
De titel van het boek is 'De roem van Boskoop'. Daarin volgt Van Wijk enkele generaties van drie tuindersfamilies die hun bedrijven exploiteren in het dorp langs de rivier ‘De Gouwe’ met z’n kenmerkende veengronden en afwateringssloten. Hij laat zien hoe deze families geleidelijk hun bedrijfsvoering aanpassen aan de technische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen.
Het verhaal begint met een verslag van het bezoek van de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Frans Ferdinand in het voorjaar van 1911 aan de grote bloemententoonstelling. Hij werd daarbij vergezeld door koningin Wilhelmina. Het evenement trok zo’n zestigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland en laat zien welke positie Boskoop destijds al innam als centrum voor de teelt en afzet van siergewassen.
Van oudsher werden in het Boskoopse vooral vruchtbomen geteeld. Een exponent daarvan is nog steeds het appelras de ‘Schone van Boskoop’ ofwel goudrenet, die bij een lokale kweker in de 19e eeuw is ontdekt. Gaandeweg echter schakelden de kwekers in het teeltgebied om van vruchtbomen naar de teelt van bomen en planten voor siertuinen en voor openbaar groen.
Bedrijfsopvolgers naar het buitenland
De geschiedenissen van de families Wezelenburg, Stolwijk en Van Gelderen-Esveld laten zien dat de bedrijven aanvankelijk gericht waren op zowel de teelt van de siergewassen als ook op de binnenlandse handel en export. Voor de kwekers was het gebruikelijk dat ze hun bedrijfsopvolgers voor stage enkele jaren naar het buitenland stuurden om het vak te leren. Naast de taal deden ze dan in landen als Duitsland, Engeland, België en zelfs Zwitserland kennis op over nieuwe soorten, maar vooral ook leerden ze de markt kennen en kwamen ze in contact met potentiële afnemers.
Na de Tweede Wereldoorlog gaan de bedrijven zich meer specialiseren in de teelt van siergewassen of de ontwikkeling van nieuwe soorten of zich juist richten op de export. Dan ontstaan ook de specifieke handelskwekerijen die bij de gewaskwekers op zoek gaan naar het gewenste aanbod voor hun klanten. Mooi ook staat beschreven hoe de ontwikkeling van de pot- en containerteelt wat vertraagd op gang kwam in Boskoop in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw en de stimulerende rol die de regionale onderzoeksinstelling daarbij speelde.
Meer informatie over 'De roem van Boskoop' en de mogelijkheden om het boek te bestellen staan op de website van uitgeverij Noordboek.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4
2022, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Donderdag19° / 14°90 %
-
Vrijdag18° / 11°50 %
-
Zaterdag17° / 12°20 %