Aardappelareaal groeit in tien jaar met 50.000 hectare

De aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa heeft in 2035 minstens 50.000 hectare extra nodig. Dat verwacht directeur Ferdi Buffen van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen.

Aardappelareaal+groeit+in+tien+jaar+met+50%2E000+hectare
© John Ramaker

De industrie in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland heeft de afgelopen jaren een grote capaciteit aan aardappelverwerking gebouwd. Bovendien gaan zij door met investeren in nieuwe fabrieken en verwerkingslijnen. Om deze lijnen te voeden, is een toenemende hoeveelheid grondstof nodig, verklaart Buffen donderdag tijdens jaarlijkse aardappelevenement 'Weuthen Kartoffeltag' in het Duitse Schwalmtal.

Het Duitse aardappelhandelshuis ziet in Noordwest-Europa nog voldoende ruimte om te kunnen groeien in de aardappelteelt. In Duitsland en Frankrijk is er nog voldoende potentieel, constateert de directeur. Zeker gezien de huidige aantrekkelijke condities die de verwerkers bieden, voegt hij eraan toe.

Hoewel nog lastig is in te schatten wat de laat gepote percelen gaan opleveren, voorziet Weuthen dit jaar een iets grotere aardappeloogst met in totaal 22,5 tot 23,5 miljoen ton in de EU-4. De grotere productie is het resultaat van een uitbreiding van het aardappelareaal in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met gemiddeld zo'n 6 procent. Vooral in Frankrijk en Duitsland groeien meer aardappelen, maar ook in België is de oppervlakte 5.000 hectare groter dan in 2023.


Natte weer

Een kwart van de consumptieaardappelen in België, Nederland en Rijnland is pas na 4 juni gepoot als gevolg van het aanhoudende natte weer dit voorjaar. Die late percelen staan nu nog fris groen, hoewel er sprake is van extreme druk van phytophthora. Af te wachten valt welk effect het droge en warme weer van dit moment zal hebben op de uiteindelijke oogst.

De aardappelen die redelijk op tijd de grond in zijn gegaan, leveren gemiddelde opbrengsten op. Deze gewassen verouderen snel, zodat de gewassen naar verwachting snel worden geoogst voor de opslag.

Voorlopig rekent Weuthen voor de vrije aardappelen een stabilisering van de prijzen op het huidige niveau. Dat wil zeggen zo'n 12,50 euro per 100 kilo of voor bepaalde rassen net daarboven. Dat laatste geldt vooral voor fastfoodrassen, zoals Innovator, en Agria voor de export. Vanaf voorjaar 2025 rekent het handelshuis op prijzen van rond de contractniveaus. Dat komt neer op prijzen van 27 tot 35 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
Meer weer