Helft van aardappelen België moet nog de grond in

Belgische akkerbouwers zijn vanwege de grote neerslaghoeveelheden vanaf begin mei flink achterop geraakt met het poten van hun aardappelen.

Helft+van+aardappelen+Belgi%C3%AB+moet+nog+de+grond+in
© Twan Wiermans

Volgens een inschatting van onderzoeksinstelling Viaverda moet nog meer dan de helft van het aardappelareaal in Vlaanderen worden gepoot. Sinds begin mei is gemiddeld gemeten over vijftig weerstations 79 millimeter neerslag gevallen, variërend van 20 millimeter aan de kust tot 142 millimeter in de buurt van Sint-Truiden.

Uit een peiling van Viaverda via sociale media blijkt dat van het geplande aardappelareaal tot dusver 46 procent is gepoot. In de Vlaamse provincie Limburg lijken de werkzaamheden het meest gevorderd met 58 procent van de aardappelen in de grond. In Vlaams-Brabant hebben aardappeltelers de grootste achterstand en moet nog 64 procent van het areaal worden gepoot.


Kwaliteit pootgoed zorgelijk

Vanwege het late poten zijn er bij de Belgische aardappeltelers zorgen over de kwaliteit van het pootgoed. Vooral de gesneden partijen zijn lastig gezond te houden en bij het omstorten van de poters bestaat de kans op versmering van bacteriën.

Viaverda adviseert om de pootaardappelen nu zo luchtig mogelijk open te leggen voor voldoende droogcapaciteit en om bij twijfel over de kwaliteit voor het poten foto's te nemen van het pootgoed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer