Zorgen over dreigend tekort aan pootgoed: 'Er is gewoon niet genoeg'

De Nederlandse aardappelsector maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van voldoende pootgoed. 'We zagen het afgelopen jaar een daling in het areaal, maar ook de opbrengst was een stuk minder. Er is gewoon niet genoeg beschikbaar', stelt Tineke de Vries, voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en zelf pootgoedteler in het Friese Hallum.

De Vries verwacht dat vanwege het dreigende tekort er veel pootgoed zal worden gesneden. 'Je ziet nu al dat er vraag is naar alle maten, van 25 millimeter opwaarts tot en met 70 millimeter opwaarts. Er is dus al een probleem.' Volgens de vakgroepvoorzitter speelt het krimpende gewasbeschermingsmiddelenpakket telers parten.

'De risico's om goed pootgoed te verbouwen, worden steeds groter. Dat maakt dat steeds meer telers ervoor kiezen consumptieaardappelen te telen in plaats van pootgoed. Dat helpt allemaal niet mee. Er moet wel ergens pootgoed worden vermeerderd. Dankzij de Nederlandse pootgoedsector kunnen we wereldwijd een miljard mensen voeden. Dat moeten we in stand zien te houden.'


Areaal krimpt

Het areaal pootaardappelen dat voor groeiseizoen 2023 bij NAK was aangemeld voor keuring, was met 38.776 hectare ongeveer 6,5 procent lager dan in 2022. Het betekende het derde jaar op rij dat het pootgoedareaal in Nederland daalde. Voor het eerst sinds 2014 werd minder dan 40.000 hectare pootgoed in Nederland geteeld. Maar ook het totale pootgoedareaal in de EU5-landen België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Nederland krimpt. Waar de oppervlakte in 2020 nog 93.000 hectare besloeg, stond het in 2023 op 84.000 hectare.


Voor in ieder geval Nederland verwacht De Vries dat de komende jaren het areaal verder zakt, maar dat hoeft volgens de LTO-vakgroepvoorzitter niet alleen maar nadelig te zijn. 'Voor de prijsvorming is het goed dat we in een markt zitten waar vraag is. Aan de ander kant: als we komend jaar opnieuw een opbrengst van 40 ton per hectare hebben, is het verhaal weer anders. Het gaat wel om uitgangsmateriaal.'

De LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente probeert het belang van de pootgoedteelt nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. 'We hebben baat bij een goede voedselstrategie in Europa en Nederland. Het besef moet komen dat voedsel niet vanzelfsprekend is. Lobbyen kunnen we niet alleen, daar hebben we ook de ketens bij nodig', roept De Vries op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer